
Torna l’estiu i amb ell el seu fenomen més odiat; les hordes de guiris envaint les nostres ciutats, costes, muntanyes, pobles i habitatges. El turisme és una de les característiques més horribles del capitalisme, i encara que hàgim après moltes coses en aquests darreres anys de debat públic sobre el tema, tenim molta feina per fer. Hi ha molt turisme i molta gentrificació per combatre fins que puguem recuperar les nostres vides i els nostres municipis, i també hi ha moltes coses que deconstruir de la nostra relació amb el turisme i l’oci per no formar part d’aquesta plaga. És per això que us portem un grapat de llibres per pensar aquests temes i que tingueu una opinió informada en els debats que, sense dubte, es produiran els mesos vinents. Allà anem!
Estuve aquí y me acordé de nosotros

Comencem amb el gran bombazo de l’any passat, que encara conserva tota la seva validesa. El retrat que la periodista Anna Pacheco pinta de la indústria turística en aquest assaig editat per Anagrama és desolador. Ens fa veure que no només el suposat motor econòmic que constitueix el turisme no és tal, sinó que a més les conseqüències socials d’implementar un model basat en aquesta activitat són devastadores i sistemàticament invisibilitzades. Treballadores amb cossos destrossats per la feina repetitiva i embrutadora, gerents d’hotel hipòcrites o juntes directives que suprimeixen drets essencials de les treballadores són algunes de les meravelles que Pacheco va descobrir quan es va infiltrar en l’indústria com una treballadora més.
La turista

A mitges entre la distopia, la crítica i la caricatura, aquesta novel·la de l’escriptora coreana Yun Ko-eun s’ha convertit en els darrers mesos en tot un fenomen de literatura antigentrificació. Es tracta d’una narració breu en la qual s’exposen, des de la ficció, les misèries del negoci turístic i el ridícul de moltes situacions que malauradament ens resultaran familiars. Tot explicat mitjançant la història d’una treballadora d’una agència de viatges molt peculiar que envien a rendibilitzar un nou destí turístic, el relat pot ser encertadament qualificat com mordaç, corrosiu i, especialment, oportú.
Contra el turismo

L’editorial El Salmón és la que ens porta aquesta brillant reflexió de Rodolphe Cristin sobre l’activitat tòxica que constitueix el turisme. Una crítica feroç que lamenta que el viatge ja no sigui una activitat de descobriment i aprenentatge sinó que avui constitueix una activitat depredadora amb un gran cost mediambiental que la converteix en insostenible. Com ben saben els que han creat l’etiqueta de turismofòbia, criticar aquesta activitat és també criticar el marc més ampli de la nostra societat de consum. No hi ha turisme bo ni dolent, a criteri de l’autor, hi ha només diferents graus de la seva nocivitat.
Verano sin vacaciones. Las hijas de la Costa del Sol

Ana Geranios, periodista i poeta, ens porta aquesta obra que és mig assaig, mig diari d’una treballadora de la temporada turística. Editat per Piedra Papel Libros, aquest llibre conté una visió i reflexió més que personal del patiment que implica avui dia ser part de la massa treballadora del sector turístic. Per l’altra banda, conté també un assaig sobre la dissolució de les nostres identitats, cultures i llegats en un món en el que regions senceres estan sent devorades pel turisme. Llocs que no només no tornaran a ser el que eren, sinó que han quedat irrecognoscibles sense rebre pràcticament res a canvi.
El malestar en la turistificación

Però si el que estàs buscant és una mena d’anàlisi més acadèmic potser t’agradarà molt més aquest rigorós assaig publicat per l’editorial Icaria. En ell, una sèrie d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears abunden en el malestar social que aquest model contemporani de turisme desmesurat i salvatge ha provocat, centrant-se en les illes, però deixant clar que el turisme és una activitat que es tradueix en despossessió, explotació i destrucció a tot arreu. Pel camí trobaràs al·lusions a autors com Harvey, Piketty o Lefevre per analitzar les conseqüències sociològiques d’aquesta activitat i les possibles solucions.
Las Perfecciones

Vicenzo Latronico és qui firma aquesta breu novel·la publicada per Anagrama que constitueix tot un “retrat generacional” de la vida i obra dels expats. Aquests professionals liberals, cosmopolites, amants de les experiències i les xarxes socials són unis dels protagonistes principals del fenomen de la gentrificació, i ens encanta la crítica mordaç que Las Perfecciones fa de les seves vides homogènies, falses en insulses. Una obra més que encertada per tota persona que odií als guiris i als expats que envaeixen les nostres ciutats.
Nos Invaden. Turismo es Colonialismo

Finalment, la més recent de les publicacions d’aquesta llista és aquest recull de materials de la lluita contra el turisme que ens porta l’editorial Zambra. L’Asamblea Canaria por el Reparto de la Riqueza ens va narrant, a través de comunicats, campanyes, texts d’anàlisi i exemples de les accions realitzades, com han anat els darreres cinc anys de la seva lluita. El punt de sortida són les jornades “No es turismo, es colonialismo“, celebrades a La Orotava en 2019 que serveix de subtítol del text i ja ens diu molt de la perspectiva que aquest col·lectiu té de l’indústria turística.